- (0212) 425 23 93
- [email protected]
- Şenlikköy, Florya Cd. No:47/1, 34153 Bakırköy/İstanbul
Hizmetlerimiz hakkında bilgi almak ve ücretsiz ön muayene fırsatından faydalanmak için formu doldurun, hemen sizi arayalım.
Saç ekimi, saç dökülmesi yaşayan bireyler için önemli bir çözüm olabilir. Saç ekimi uygulamaları, modern tıbbın ve teknolojinin sunduğu yenilikçi yöntemlerle, saçların yeniden büyümesini ve dolgunlaşmasını sağlayabilir. Nera Clinic olarak, saç ekimi alanında uzmanlaşmış bir ekibimizle, çeşitli saç ekimi yöntemlerini sunmaktayız. Her bir yöntemin özellikleri ve avantajları farklı olmakla birlikte, amacımız her danışanımıza en uygun ve etkili saç ekimi çözümünü sunmaktır.
Saç ekimi, saç dökülmesi veya seyrelme problemleri yaşayan bireylerin kalıcı ve doğal bir çözüm bulması amacıyla uygulanan cerrahi bir prosedürdür. Saç ekimi işleminde, kişinin vücudundaki saç dökülmesine dirençli bölgelerden alınan sağlıklı saç kökleri, saçsız veya seyrek alanlara nakledilir. Saç ekimi, kişinin daha estetik bir görünüme kavuşmasını sağla. Ayrıca saç kaybı nedeniyle öz güveni azalmış bireylerin yaşam kalitesini artırır. Günümüzde kullanılan ileri teknolojiler sayesinde saç ekimi yöntemleri son derece gelişmiş ve başarılı sonuçlar elde etmek mümkün hâle gelmiştir.
Saç ekimi işleminde öncelikle kişinin saç dökülme seviyesi incelenir. Uygulanacak yöntem yapılan değerlendirmelerin ardından kişi özelinde belirlenir. Doktor, hastanın alın çizgisini ve ekim yapılacak alanı dikkatle tespit eder. Bu aşamada saçın doğal görünümü sağlamak için yapılacak kanal açıları ve yönleri titizlikle belirlenir. Ense veya kulak arkasından alınan saç köklerine “greft” adı verilir. Greftler, mikro cerrahi yöntemle tek tek veya bir deri şeridi şeklinde çıkarılır.
Saç köklerinin yerleştirileceği alanda mikro boyutlarda kanallar açılır. Kanalları açarken saçın doğal büyüme yönü ve açısı dikkate alınır. Alınan saç kökleri, hazırlanan kanallara dikkatle yerleştirilir. Bu aşama, saç ekimi işleminin ana bölümünü oluşturur. İşlemden sonra hasta taburcu edilir ve iyileşme süreci başlar.
Saç ekim süreci genellikle 4-8 saat arasında tamamlanır. Uygulama süresi pek çok farklı faktöre bağlı olarak kişi özelinde değişebilir. İşlem sırasında lokal anestezi uygulandığı için kişi ağrı hissetmez. Bazı durumlarda sedasyon da tercih edilebilir.
Saç ekimi farklı tekniklerle yapılabilmekte olup hastanın ihtiyaçlarına ve uygulama yapılacak bölgeye göre kişi en uygun yöntem belirlenir. En yaygın saç ekimi türleri şunlardır:
FUT saç ekimi yönteminde donör bölgeden şerit halinde saçlı deri alınır ve saç kökleri tek tek ayrıştırılarak ekim alanına yerleştirilir. Ancak iz bırakan bir yöntem olması sebebiyle günümüzde pek tercih edilmez.
FUE, saç köklerinin bir mikro motor yardımıyla tek tek alınması ve ekilmesi işlemidir. Dikiş izine yol açmaması ve iyileşmenin hızlı olması, FUE yöntemini yaygın bir tercih hâline getirmiştir.
Bu yöntem, FUE işlemindeki kanal açma aşamasının safir uçlu özel bir kalemle yapılması şeklinde uygulanır. Saç ekimi için daha hassas kanallar açıldığı için iyileşme süreci daha kısa sürer ve sonuçlar daha doğal görünür.
Choi kalemi adı verilen bir cihaz yardımıyla uygulanan DHI yönteminde greftlerin yerleştirilmesi sırasında ekstra kanal açma ihtiyacı ortadan kalkar. Saçların tıraş edilmeden ekim yapılabilmesi de bu yöntemi cazip hâle getirir.
Saçların tıraş edilmeden ekim yapılmasına olanak tanıyan bir saç ekimi yöntemidir. Özellikle sosyal hayata hızlı bir şekilde dönüş yapmak isteyen kişiler arasında popülerdir.
Saç ekimi yöntemlerinden her biri, bazı avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Teknik seçimi; saç dökülme derecesi, donör saç yoğunluğu ve bireysel tercihlere bağlı olarak yapılır.
Saç ekimi operasyonu öncesindeki bir hafta boyunca aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçların kullanımı bırakılmalıdır. Kafein, alkol ve sigara tüketimi operasyondan birkaç gün önce durdurulmalıdır. Saç ekimi yapılacak kişinin kronik bir hastalığı varsa, doktorun mutlaka bilgilendirilmesi gerekir. Saç ekimi günü temiz ve rahat kıyafetler tercih edilmelidir. Saçta jöle ve sprey gibi şekillendirici ürünlerin kullanımından da kaçınılmalıdır. Bu adımlar, operasyonun başarılı geçmesi ve iyileşmenin hızlanması için kritik öneme sahiptir.
Saç ekimi operasyonundan başarılı sonuçlar elde edilebilmesi için operasyon öncesinde olduğu gibi sonrasında da bazı unsurlara dikkat etmek gerekir. Operasyonun ardından ilk birkaç gün saç ekim alanında kabuklanma ve kızarıklık görülebilir. İlk yıkama, genellikle doktor gözetiminde yapılır. Üçüncü günden itibaren doktorun önerdiği özel şampuanlarla saçların yıkanmasına başlanabilir. Yıkama esnasında saç derisine yumuşak hareketlerle masaj yapılmalıdır.
Saç ekimi yapılan alanı güneşten ve dış etkenlerden korumak için yumuşak ve hafif bir şapka kullanılabilir. Bunun yanı sıra ekim yapılan bölge kesinlikle kaşınmamalı ve darbe almayacak şekilde korunmalıdır. Olası bir şişlik oluşumunu önlemek için ilk 2 ila 3 gün boyunca sırt üstü pozisyonda uyunması önerilir.
Saç ekimi uygulamasını takip eden ilk hafta ağır sporlardan ve terlemeye neden olacak aktivitelerden kaçınılmalıdır. Doktorun önerdiği ilaç ve vitamin destekleri düzenli olarak kullanılmalıdır. Doktorun talimatlarına eksiksiz bir şekilde uymak, hızlı ve sağlıklı bir iyileşme süreci yaşamak açısından önemlidir.
Saç ekiminden 2 ila 3 hafta sonra, ekilen saç tellerinde “şok dökülme” olarak bilinen süreç gerçekleşir. Saçlar dökülse de, kökler sağlam kalır. 3 ila 6 aylık sürede yeni saçlar çıkmaya başlar. Çıkan yeni saçların başlangıçta ince ve zayıf olması mümkündür. 6 ila 12 aylık süre içinde ekilen saçların yaklaşık %70 ila 80’i çıkmış olur. 12 ila 18 aylık sürede ise saç ekimi uygulamasının sonuçları tamamen gözlemlenebilir. Saç kökleri sıklaşır ve doğal bir görünüm kazanır. Ancak söz konusu süreç kişiden kişiye değişebileceğinden genel olarak sabırlı olunması gerektiği unutulmamalıdır.
Saç ekimi için uygun adaylar şu şekilde sıralanabilir:
Donör bölgesinde yeterli miktarda sağlıklı saç kökü olan bireyler.
Saç dökülmesi tamamlanmış veya stabilleşmiş olan kişiler.
Kronik bir hastalığı olmayan veya kronik hastalığı kontrol altında olan bireyler.
Hem erkek hem kadınlar için uygun olan saç ekimi, genetik ya da fiziksel nedenlerle saç kaybı yaşayan herkese uygulanabilir. Diğer yandan sağlıklı bir saç ekimi süreci için uzman bir doktor tarafından değerlendirme yapılmalı ve uygunluk kararı verilmelidir.